MeriSIROTTELUALUE VAINAJAN TUHKALLE

Kirkkonummella on hautausmaiden ja uurnalehtojen lisäksi mahdollisuus sirotella vainajan tuhkat myös mereen kauniissa Porkkalan saaristossa, Räfsön saaren lähistöllä.

Kirkkonummen seurakuntayhtymän omistama merialue on hyväksytty sirottelualue. Tuhkan sirottelussa tulee ottaa huomioon seuraavat asiat:

  • Tuhka voidaan sirotella vain sulan veden aikana.
  • Tuhka sirotellaan veneestä laidan yli noin 30 senttimetrin korkeudelta vedenpinnasta pölyämisen estämiseksi.
  • Tuhka tulee nimenomaan sirotella, ei kaataa
  • Tuhkan sirottelua suunnitellessa tulee selvittää sääolosuhteet.

Sirottelun yhteydessä sallitaan yksittäisten kukkien lasku. Kukkakimppuja, kukkalaitteita, seppeleitä tai muita maatumattomia tai hitaasti hajoavia esineitä ei saa laskea mereen.

Omaiset voivat järjestää itse kuljetuksen sirottelupaikalle. Maksullista kuljetuspalvelua voi tiedustella Kirkkonummen seurakuntayhtymän leirikeskuksesta, rafsonleirikeskus@evl.fi. Kuljetusmaksu tuhkan sirottelupaikalle on 300 euroa, kesto noin tunti.

Viimeinen sunnuntai elokuussa on varattu tuhkan sirotteluun.

Vainajan tuhkaavaan krematorioon pitää ilmoittaa tuhkan lopullinen sijoituspaikka. Toivomus on, että sirottelusta ilmoitettaisiin myös Kirkkonummen seurakuntayhtymän hautapalveluihin.

Hautaustoimilain mukaan vainajan tuhka voidaan sirotella luonnonalueelle, kuten vesialueelle, alueen omistajan tai haltijan luvalla. Yhteinen kirkkovaltuusto on 11.12.2018 § 17 päättänyt hyväksyä vainajien tuhkan sirotteluun Kirkkonummen seurakuntayhtymän omistaman vesialueen seuraavasti: alue Räfsön saaren itäpuolella, Hyljekallion edustalla, koordinaatit N59°59´585 E24°30´388, oheisen kartan mukaisesti.


Karttakuva merisirottelualueesta Räfsön saaren edustalla.